Evb

Kvinnliga anatomin: fortplantningsorganen

Läs om de viktigaste organ och vävnader som gör en kvinna att ha en baby.

I manliga och kvinnliga anatomin, många kroppsliga funktioner är likartade. Blodomloppet och matsmältningssystemet, till exempel, fungerar på ungefär samma sätt i både manliga och kvinnliga kroppar. De största skillnaderna mellan manliga och kvinnliga anatomin är i det reproduktiva systemet. Den kvinnliga sexuella anatomin och dess sammansatta delar tillåter kvinnor att bli gravida och föda barn.

Medan de reproduktiva organen i den kvinnliga anatomin utföra sina specifika funktioner, de arbetar också tillsammans som en mycket komplex, sammanhängande systemet. Den kvinnliga sexuella anatomin består av både inre och yttre delar.

Kvinnlig sexuell anatomi: inre organ
Viktiga organ för kvinnlig fortplantning är skyddande ligger djupt inne i kroppen. Dessa inkluderar:
  • Äggstockar - En kvinna normalt har ett par äggstockar som liknar mandlar i storlek och form. De är hem för de kvinnliga könsceller, kallas ägg, och de också producerar östrogen, det kvinnliga könshormonet. Kvinnors äggstockar innehåller redan flera hundra tusen outvecklade ägg vid födseln, men äggen är inte kallade till handling fram till puberteten. Ungefär en gång i månaden, börjar vid puberteten och varar fram till klimakteriet, äggstockarna släpper ett ägg i äggledarna, detta kallas ägglossning. När befruktning inte sker, lämnar ägget kroppen som en del av menstruationscykeln.
  • Äggledare - äggstockarna ansluter till livmodern via äggledarna. Befruktning sker oftast inom äggledarna. Sedan gör det befruktade ägget sin väg ner till livmodern.
  • Livmoder - är Livmodern ligger i bäckenet av kvinnans kropp och består av glatt muskelvävnad. Vanligen kallad livmodern, är livmodern ihålig och håller fostret under graviditeten. Varje månad, utvecklar livmodern foder som är rik på näringsämnen. Den reproduktiva syftet med detta foder är att ge näring till ett foster. Eftersom äggen inte vanligtvis befruktas, lämnar fodret normalt kroppen som menstruation blod under en kvinnas månatliga perioden.
  • Cervix - Den nedre delen av livmodern, som ansluter till slidan, är känd som livmoderhalsen. Ofta kallas halsen eller ingången till livmodern, låter livmoderhalsen menstruationsblod ut och sperma i livmodern. Livmoderhalsen förblir stängd under graviditeten men kan expandera kraftigt under förlossningen.
  • Vagina - Slidan har både inre och yttre delar och förbinder livmodern till utsidan av kroppen. Består av muskler och hud, är slidan ett långt ihåligt rör som ibland kallas "förlossningskanalen" eftersom, om du är gravid, är slidan banan barnet kommer att ta när den är redo att födas. Slidan kan också menstruationsblod att lämna en kvinnas kropp under reproduktion och är där penisen insättningar sperma under samlag.
Kvinnlig sexuell anatomi: yttre delar
Ingången till slidan är omgiven av yttre delar som i allmänhet syftar till att skydda de inre organen, detta område kallas vulva. Vulva består av följande:
  • Blygdläpparna - översättas som "stora läppar," denna flik av hud skyddar slidan från främmande partiklar.
  • Blygdläpparna - de "små läppar" surround också och skyddar slidöppningen och ligger innanför blygdläpparna.
  • Klitoris - Klitoris är ett känsligt organ ovanför slidöppningen. Klitoris inte direkt påverkar reproduktionen, men det är en viktig del av den kvinnliga sexuella anatomin, många kvinnor behöver klitoris stimulering för orgasm.
  • Möns pubis - Den feta kulle av vävnad som täcker blygdbenet. Ofta kallas "mons."
  • Mellangården - En sträcka av hårlös, känslig hud som sträcker sig från botten av slidöppningen tillbaka till anus.