Evb

Kan fiskolja sänka din risk bröstcancer?

Minst en studie fann en 32 procent minskad risk för bröstcancer hos kvinnor som tar kosttillskott fiskolja.

Med 207.000 européer, främst kvinnor, beräknas vara diagnosen bröstcancer under 2010 ensam, det är inte konstigt att en färsk undersökning försöker pracka de eventuella fördelarna med fiskolja är att få lite uppmärksamhet.

Kan något så enkelt som ett komplement om dagen minskar risken för denna sjukdom, som National Cancer Institute uppskattar kommer att resultera i ca 40.000 dödsfall i år? Olyckligtvis är svaret inte helt klart ännu.

Fiskolja och bröstcancer

Fiskolja kosttillskott som innehåller omega-3 fettsyror ofta härrör från vissa typer av djuphavsfisk, är en typ av fleromättade fettsyror (PUFA). Dessa PUFA inte produceras av kroppen och måste erhållas genom maten vi äter.

"Vissa studier har visat att omega-3 fettsyror kan fördröja celltillväxt i båda bröstcancercellinjer kulturer liksom i musmodeller av bröstcancer", säger Shelley Hwang, MD, MPH, chef för avdelningen för bröstkirurgi vid University of California, San Francisco och kirurg-in-chief av UCSF Helen Diller Familj Comprehensive Cancer Center. En annan möjlig förklaring till varför fiskolja kan minska risken för bröstcancer är att omega-3-fettsyror minskar inflammation, vilket kan bidra till tillväxten av cancer.

Den senaste undersökningen få all uppmärksamhet publicerades i Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Forskare vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, Washington, började med enkäter fyllt i mellan 2000 och 2002 med cirka 35.000 postmenopausala kvinnor i åldern 50 till 76 i delstaten Washington. Kvinnorna har svarat på frågor rörande deras användning av en mängd olika kosttillskott, bland annat fiskolja, och sedan författarna jämförde resultaten med vem fick diagnosen cancer 2000-2007. Ytterst, fann forskarna en 32 procent minskad risk för bröstcancer hos kvinnor som tar kosttillskott fiskolja. Men medan experter fortsatt försiktigt optimistiska, de råder inte en körning på kosttillskott fiskolja ännu.

"[Denna studie] är både intressant och utmanande," säger Jay Harness, MD, ett bröst kirurg vid St Joseph sjukhus i Orange, Kalifornien, tidigare president i European Society of Breast Surgeons, och vd för Bröstkirurgi International. "Men jag håller med den höga författare [Dr Emily vit] att fler studier [behövs] innan några säkra slutsatser görs att fiskolja tillskott kan vidtas för att minska risken för att utveckla bröstcancer. "

Flera svårigheter finns i att bevisa omega-3 fettsyror länk bröstcancer hos människor, enligt Dr Hwang. En är att det är svårt att exakt mäta mängden PUFA folk äter. En annan är att andra faktorer kan vara involverade i att påverka PUFA metabolism. Till denna punkt, gjorde två studier under 2006, bland annat ett från Europeiska Prospective Investigation om cancer och Nutrition som erhållits dietary historia på mer än 300.000 kvinnor och följde dem under mer än sex år, inte finna något samband mellan fiskolja intag och bröst cancer.

"Men det har varit många små studier av omega-3-fettsyror i de senaste åren som har visat att tillväxten av cancerceller kan minskas med tillsats av denna förening," konstaterar Hwang. "Så det finns fortfarande en möjlighet att fiskolja kan vara fördelaktigt för vissa, om inte alla. "

Diet och livsstil rekommendationer

I allmänhet är de flesta näringsämnen bättre vunnits genom mat än tillskott, och det kan verkligen inte skada att inkludera vissa livsmedel som innehåller omega-3 i din kost. "Den högsta koncentrationen av omega-3 fettsyror finns i makrill, vildfångad lax, sill och ansjovis", säger Hwang. "Vara medveten om, dock att makrill har ofta höga halter av kvicksilver, så denna fisk bör ätas med måtta."

Korsblommiga grönsaker som broccoli, kål, brysselkål och blomkål, tillsammans med lök och vitlök kan skydda mot bröstcancer. Å andra sidan, kan kost rik på raffinerat socker, vitt mjöl, och rött kött orsakar inflammation, vilket kan vara dåliga nyheter för cancerrisk (och hjärt-kärlsjukdomar).

Ytterst, så mycket som vi alla skulle älska ett magiskt piller för att förebygga bröstcancer, är det upp till oss att använda sunt förnuft och göra hälsosam kost val.