Evb

Juvenil artrit: från tidiga symtom till eftergift

Hos vissa barn, kommer juvenil artrit fortsätter in i vuxen ålder, medan andra kommer att se en permanent remission av sina symptom.

För Lisa Daily, en Sarasota, Florida-baserade krönikör och författare, har juvenil artrit var som att hamna i en kokande kastrull med vatten som sakta höll på att bli varmare och varmare.

Det började med en liten mängd av smärta när hon var barn, men när hon blev vuxen symptomen var nästan för mycket att bära. Det fanns tillfällen när smärtan bokstavligen hindrade henne från att ta ytterligare ett steg, eller skulle orsaka henne att kollapsa när hon stod. Daily hade en progressiv typ av juvenil artrit i höften, vilket innebär att det blev mer och mer smärtsamt när hon blev äldre.

"I mina tidiga tjugoårsåldern det var så dåligt att jag inte kunde gå," minns hon. "Det var riktigt, riktigt smärtsamt och om jag inte har Motrin eller ett smärtstillande medel, var det omöjligt att leva mitt liv."

Daily insåg inte hur mycket smärta hon var tills det var borta. När hon var 38 hade hon höftledsplastik och blev förvånad över hur mycket bättre hon kände. "Det var livsförändrande", säger hon.

Inte alla med juvenil artrit kommer att ha samma erfarenhet som dagligen eftersom det finns olika typer av juvenil artrit. Ibland juvenil artrit kommer att försvinna med den tid barnet når vuxen ålder, men för andra människor, kommer det att fortsätta att orsaka smärta.

Tidiga symtom av juvenil artrit

Smärta, svullnad och morgonstelhet är de viktigaste symptomen på juvenil reumatoid artrit, säger J. Roger Hollister, MD, en pediatrisk reumatolog vid barnsjukhuset i Aurora, Colo Men ett barn ofta inte kommer att klaga på smärta, så föräldrarna måste leta efter andra tecken. Om en skarv i benet påverkas, kommer ett barn brukar halta, eller föräldrar kommer att kunna se svullnad i fotleden eller knä, säger Dr Hollister. Barn som har artrit i sina handleder kommer att få problem att skriva, knäppa knappar, eller använda sina händer på andra sätt.

Barn som är stel på morgonen kan ha problem att komma ur sängen eller kan röra sig långsamt efter att få upp. "Föräldrarna beskriver sina barn som går som en liten gammal dam eller liten gubbe," Hollister säger.

I systemisk juvenil artrit, lederna och vissa inre organ blir inflammerade. De första tecknen är ofta hög feber och utslag, följt av ledvärk och svullnad.

Juvenil artrit diagnos och behandling

Juvenil artrit klassificeras vanligen som en specifik typ av artrit (och det finns en mängd olika typer av juvenil artrit). Ditt barns läkare kommer att göra denna diagnos baserad på en mycket grundlig fysisk undersökning, tillsammans med röntgen och blodprover. Läs mer om de olika typerna av juvenil artrit i " Förstå ditt barns juvenil artrit. "

Barn med juvenil artrit behandlas ofta först med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom ibuprofen eller naproxen, säger Norman Ilowite, MD, en pediatrisk reumatolog vid barnsjukhuset i Montefiore i Bronx, NY

Om NSAID inte fungerar effektivt som en artrit behandling, läkare gå vidare till mer kraftfulla läkemedel, såsom sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARD), som innehåller metotrexat (Rheumatrex, Trexall) och sulfasalazin (Azulfidine), säger Dr Ilowite. Ett annat alternativ är tumörnekrosfaktor (TNF)-blockerare, som stoppar produktionen av ett immunförsvar protein som orsakar inflammation.

Läkare kan också använda injektioner av kortikosteroider, säger han, för att bekämpa inflammation. För mer information om de läkemedel som används för behandling av juvenil artrit, se "Juvenile behandlingar arthritisdrog."

Juvenil artrit facklor och eftergift

Barn med juvenil artrit normalt upplever nödraketer, när deras symtom förvärras, och perioder av remission, när deras symptom går bort och de inte behöver medicinering. Merparten av tiden, dessa facklor är oförutsägbara. "Ibland en flare kommer att orsakas av ett virus eller en övre respiratorisk sjukdom, men för det mesta har vi ingen förklaring," Hollister säger.

Läkemedelsbehandling verkar ha en roll i remission, dock. När artrit styrs av mediciner i 6 till 12 månader, får en pediatrisk reumatolog långsamt avta medicinering för att se om sjukdomen kommer tillbaka, säger han. Om den inte gör det, är artrit anses vara i remission.

Juvenil artrit progression

Över tiden, barn med oligoarthritis (artrit som drabbar fyra eller färre skarvar) tenderar att växa ur artrit, säger Ilowite. Men för vissa, kan artrit fortsätta att påverka flera leder.

Polyartrit (ledgångsreumatism drabbar fem eller flera leder), å andra sidan, fortsätter att vara aktiva och kan orsaka obotliga skador om den inte behandlas, säger han.

Och för barn med systemisk artrit, kommer ca 40 procent tycker att deras artrit går bort efter ett år eller två, medan 35 procent kommer att ha det i flera år, säger Ilowite. "Cirka 25 procent har svår ihållande artrit som kan vara destruktiv", säger han.

Psoriasisartrit (en typ av artrit associerad med hudåkomma psoriasis) är mer variabel. "Det kan vara i ett par leder, kan det vara i en massa leder, kan det vara ihållande, kan det försvinna, eller det kan fluktuera," säger han.

Vuxenliv och juvenil artrit

Blodet av en del barn med polyartrit testar positivt för reumatoid faktor, som också finns i vuxna med reumatoid artrit. Dessa barn har en progressiv form av artrit som tenderar att följa dem in i vuxenlivet, säger Ilowite.

För barn som testar negativt för reumatoid faktor är utvecklingen variabeln. Vissa kommer att finna att deras artrit symptom försvinna med tiden, medan andra inte.

Ungefär hälften av barn som har systemisk artrit också kommer att ha det som vuxna, säger Ilowite. De brukar kommer att se utslag och feber av systemisk artrit försvinna när de blir vuxna, men om artrit stannar, det är mer smärtsamt i vuxen ålder, säger Hollister.

Den goda nyheten: Läkemedelsbehandling gör det mycket lättare för barn med juvenil artrit jämfört med vad som fanns tillgängligt för 10 år sedan. Med behandling, Hollister säger, "de flesta barn kan komma tillbaka till alla de aktiviteter som deras smärtsamma, svullna leder höll dem från att göra i första hand."