Evb

Hur man hanterar kök bränder

Kök bränder kan dyka upp snabbt - vet du vad du ska göra först? lär sig när man använder en brandsläckare, då att kväva en brand, och när man ska ringa brandkåren.

Enligt den senaste regeringens statistik som finns, det finns mer än 150.000 kök bränder i Europa årligen, med hundratals människor dödats och tusentals fler skadades. Matlagning missöden orsakar upp till 90 procent av kök bränder, och de flesta av dem är fettbränder. Dessa skrämmande statistik leder upp till en stor fråga: Vet du vad du ska göra när ett kök brand nödraketer? Skulle du når först för brandsläckare eller för att telefonen ska ringa brandkåren?

Smörj bränder i kök

Fettbränder hör hemma i en klass för sig och ska inte behandlas som alla andra kök brand. Regel nr 1: Häll aldrig vatten på en fett brand. Det bästa sättet att hantera en fett brand är att kväva det, om möjligt, och låt det dö ut. Följ dessa särdrag:

 • När du lagar mat, har en ugn mitt, en grytlapp, och ett lock som passar din panna allt till hands och redo att ta tag i gnistor fall brand.
 • Om fettet fångster i brand i din matlagning pan, snabbt sätta på ugn mitt, sedan placera locket över pannan för att kväva elden. Försök att skjuta locket över lågorna i stället för att tappa locket ner från ovan.
 • Stäng av brännaren och lämnar pannan precis där det är så att den kan svalna.
 • Flytta aldrig pannan, aldrig bära den utanför eller lägg den i diskhon, och inte lyfta locket tills pannan har blivit coolt.

Ugn, mikrovågsugn, och elektriska bränder

Bränder kan hända var som helst i köket - nära ett eluttag, i mikrovågsugn eller i kaminen. Här är några tips som hjälper dig veta vad man ska göra i händelse av någon av dessa kök bränder:

 • Ugn bränder. Omedelbart stänga luckan och stänga av den. Om elden inte slocknar direkt, ringa brandkåren. Har ugnen inspekteras och repareras innan du använder det igen.
 • Microwave bränder. Stäng mikrovågsugn dörren och hålla den stängd. Stäng mikrovågsugnen och dra ut det om du kan göra det på ett säkert sätt. Lämna den stängd och inte använda den igen tills du kan få apparaten kontrolleras av en tekniker.
 • Elektriska bränder. Förhindra elektriska bränder genom att inte överbelasta dina eluttag med vitvaror. Om det börjar brinna, använda brandsläckare, aldrig släck den med vatten. Alltid ringa brandkåren för en elektrisk brand, även om du redan har lagt ut den med brandsläckaren.

Med hjälp av en brandsläckare på kök brand

Varje kök bör vara utrustad med en brandsläckare. Får en som är märkta som säkra att använda på alla typer av bränder, och hålla den inom räckhåll.

Om det börjar brinna, kommer du inte har tid att stanna och läsa instruktionerna. Bekanta dig med dessa tips för att förstå hur man använder en brandsläckare på ett litet kök brand:

 • Först, ta bort stiftet från brandsläckaren - det kommer inte att fungera om du inte gör det.
 • Peka brandsläckaren mot basen av branden, inte toppen av lågorna.
 • Hålla den i handtaget, tryck ned spaken på brandsläckare, bara släppa taget när du vill sluta.
 • Spraya horisontellt fram och tillbaka över elden tills det är släckt, komma ihåg att sikta lågt.

Bakpulver är också en viktig ingrediens i alla kök, och inte bara för att baka kakor. Om en brand bryter ut på en elektrisk spishäll eller om du inte har något tillgängligt att kväva ett fett brand, ta en låda med bakpulver och häll det generöst på lågorna. Bakpulver hjälper till att släcka en liten brand, men du kan behöva flera lådor med det. Använd aldrig mjöl för att släcka en brand, eftersom det kan göra lågorna värre.

När att ringa brandkåren för ett kök brand

Så när ska du ringa 911, och när ska du försöka bekämpa en brand själv? Tveka aldrig att ringa brandkåren. Men om det är en liten, innehöll eld, bör du följa ovanstående tips för att försöka släcka den medan du väntar på hjälp att komma fram.

Du bör också vara säker på att få din familj ut ur huset, och om lågorna stiger och spridning, bör du få ut också. Kök bränder som startar små och kan snabbt innesluten eller släckas är en sak, men ultramodern bränder är inte något du bör försöka att ta itu med. Kom ihåg säkerheten först: Håll dig själv och din familj skyddas, och ropa på hjälp.

Hitta mer information i våra sunda Home Center.