Evb

Högt kolesterol: är dina gener att skylla?

Om genetiska förutsättningar öka ditt kolesterol i blodet, kan du fortfarande ta åtgärder för att hålla det under kontroll.

När högt kolesterol slår de mycket unga, ibland är det inte deras fel. Hellre än att ihärdigt ohälsosamma vanor, det är genetik. Ärftliga sjukdomar såsom familjär (betyder "körs i familjer") hyperlipidemi och hyperkolesterolemi kan leda till farligt höga kolesterolvärden, vilket kan vara svårt att kontrollera. Däremot kan höga kolesterolvärden hållas i schack med diet och medicinering.

Är du gör allt du kan för att hantera din hjärtsjukdom? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Om genetiska avvikelser orsakar din kropp att producera kolesterol eller hindra kroppen från att absorbera det, kan kolesterol vara säkert svårare att hantera. Men det betyder inte att det är omöjligt - det betyder bara att göra en ännu större engagemang för en hälsosam livsstil och frekvent övervakning av kolesterolnivåer och hjärthälsa.

Högt kolesterol: den genetiska effekten

Vissa genetiska avvikelser kan höja kolesterolnivåer, oavsett hur noga du hanterar din diet:

Familjär hyperkolesterolemi. Detta är ett tillstånd som orsakar höga kolesterolvärden. Vad du bör veta om det:

 • Det är den ärftlig form av sjukdomen.
 • Personer med denna genetiska viktiga villkor ansikte kolesterolnivåer.
 • Ungefär en av 500 personer har familjär hyperkolesterolemi, och de är på en signifikant ökad risk att utveckla kranskärlssjukdom och plack byggs upp, och för att ha hjärtinfarkter.
 • Detta är den vanligaste typen av ärvt högt kolesterol.
 • Det kan diagnostiseras genom att titta på familjens historia, blodprov mäta kolesterolvärden, genetisk testning, och ett stresstest.
 • Det kan behandlas med livsstilsförändringar och statiner.

Familjär kombinerad hyperlipidemi. Detta är ett tillstånd där det finns en hög nivå av fettpartiklar i blodet, inklusive kolesterol. Vad du bör veta om det:

 • Det är ett ärftligt tillstånd som orsakar högt kolesterol och höga triglycerider, som båda är viktiga riskfaktorer för hjärtsjukdom.
 • Cirka 13 miljoner människor i Europa har kranskärlssjukdom, cirka 20 procent av de i den gruppen som är under 60 år har familjär kombinerad hyperlipidemi.
 • Familjär kombinerad hyperlipidemi också vanligen orsakar hjärtinfarkter hos yngre människor, eftersom högt kolesterol blir ett problem så tidigt som tonåren.
 • Det är vanligare i familjer med en historia av högt kolesterol.
 • Genetisk testning och blodprov för att mäta kolesterol-och triglyceridnivåer kan diagnostisera familjär kombinerad hyperlipidemi.
 • Det kan behandlas med livsstilsförändringar och läkemedel, inklusive fibrater, statiner och gallsyrabindare, droger som avlägsnar kolesterol från kroppen.

Högt kolesterol: hur genetiska faktorer höja dina nivåer

"Vad vi vet är att det är en komplicerad process där kolesterol produceras främst i levern," säger Stephen J. Nicholls, MBBS, PhD, klinisk chef för Cleveland Clinic Center for Cardiovascular Diagnostics och förebyggande. Kolesterol sedan släpps ut i blodomloppet i speciella partiklar, vilka antingen används av cellerna eller tas tillbaka av levern, tillägger han.

Läkare fortfarande håller på att lära mer om hur genetiska faktorer påverkar kolesterol, säger Dr Nicholls, men det är tänkt att mycket få fall av högt kolesterol orsakas av genetik - färre än 5 procent.

Högt kolesterol: hur man hanterar genetiska förutsättningar

För människor som har ärftliga former av hyperkolesterolemi eller hyperlipidemi, är behandlingen mycket viktigt att förebygga hjärtsjukdomar och allvarliga hjärtproblem. Begränsa fett och kolesterol i kosten är en nödvändig del av behandlingen för dessa förhållanden, liksom regelbunden motion och förvaltning med medicinering.

"[Människor med dessa genetiska förutsättningar] måste ofta aggressivt behandlad och kräver flera mediciner i höga doser," säger Nicholls. "Det kan vara en utmaning att försöka minska kardiovaskulär risk."

Hyperkolesterolemi eller hyperlipidemi är allvarliga tillstånd som kan orsaka dödliga komplikationer utan omsorgsfull förvaltning. Däremot kan följa en strikt diet och tar medicin som föreskrivet hålla dig frisk i flera år. De flesta människor med familjär hyperkolesterolemi lider så småningom en hjärtattack, människor som har ärvt två kopior av den onormala genen har en sämre prognos.

Personer med familjär kombinerad hyperlipidemi är mycket sannolikt att drabbas av en hjärtattack utan förvaltningen av deras högt kolesterol, men konsekvent förvaltning kan förhindra eller fördröja en hjärt-händelse. Behandlingen är inte alltid effektivt, och stroke, hjärtinfarkt och åderförkalkning kan slutligen inträffa.