Evb

Hälsosam livsstil strategier för personer med MS

Varför antar hälsosamma vanor? från att äta MS-vänliga livsmedel att slåss mot infektioner, vidta åtgärder för att leva hälsosamt kan dramatiskt förbättra dina multipel skleros symtom. Här är hur du kommer igång.

Motionera minst två till tre gånger i veckan, äta en välbalanserad kost, och få massor av bra kvalitet sömn. Detta råd gäller för alla - men det är särskilt viktigt för de mer än 400.000 européer lever med multipel skleros, enligt National MS Society.

Och Tanuja Chitnis, MD, biträdande professor i neurologi och chef för Partners Pediatric MS Center vid Massachusetts General Hospital for Children, instämmer. Hon rekommenderar att alla som lever med MS anta en hälsosammare livsstil.

Multipel skleros, förklarar hon, är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret - den del av kroppen som avvärjer externa angrepp såsom infektioner av bakterier - börjar angripa den egna vävnaden. En hälsosam livsstil är nyckeln till att hjälpa immunsystemet fungerar på ett optimalt sätt.

Leva med MS: Tips för att upprätthålla en hälsosam livsstil

Efter de allmänna god hälsa Riktlinjerna nedan kan hjälpa människor som lever med MS inte bara att hantera sin multipel skleros mer framgångsrikt, utan också att leva ett bättre liv totalt. Huvudpunkter inkluderar följande:

Skydda dig mot infektion. Eftersom infektioner kan utlösa skov av MS symtom, är det en bra idé att vidta åtgärder för att göra dig mindre mottaglig för egensinniga bakterier. Till att börja, minimera tid med människor som är sjuka. Om du arbetar med allmänheten eller rida kollektivtrafik, tvätta händerna ofta hjälper till att minimera antalet potentiellt skadliga ämnen som du utsätts för. Ta extra hand om dig själv under förkylning och influensa säsong och tala med din läkare om att få vaccineras mot vanliga infektioner, som influensa (influensa). Slutligen kan UVI eller urinvägar (urinblåsa) infektioner, också utlösa MS skov, enligt Chitnis. En studie av forskare vid Worcester Polytechnic Institute fann att tranbärsjuice har egenskaper som bidrar till att förhindra bakterier från att fästa till celler i urinvägarna. Göra tranbärsjuice en regelbunden del av din kost är ett enkelt sätt att du kan hjälpa till att bekämpa urinvägsinfektioner.

Motionera regelbundet. Dr Chitnis säger hon rekommenderar att personer med multipel skleros gör 02:58 träningstillfällen per vecka. Men innan du börjar ett träningsprogram, bör du kontrollera med din läkare, tillägger hon. För människor som lever med MS, har motion bestämda fördelar, men det finns också några faktorer att tänka på när du tränar. En av de viktigaste: att undvika överhettning. "Medan överhettning verkar inte göra permanenta skador, gör det symptom tillfälligt värre för människor som lever med MS," säger Chitnis.

Viktbärande motion är ett bra sätt att stärka skelettet och skyddar mot benskörhet, ett ben gallring sjukdom som är vanligare hos personer som lever med MS. Viktbärande övningar kan innefatta aerobics, löpning, dans, och trappor. För att förhindra överhettning, ta paus ofta och uppmärksamma hur din kropp känns, speciellt när man gör högintensiva övningar.

Ät en hälsosam kost. Vi har alla fått höra att äta mer frukt och grönsaker, går lätt på koffein och alkohol, och lägga hela korn till vår kost. Detta är också sant för människor som lever med MS. En kost rik på vitaminer och andra näringsämnen hjälper avvärja sjukdom och håller energinivån hög. Och människor som lever med MS kan ha andra problem att brottas med, såsom urinblåsa och tarm problem, vilka påverkas av den mat de äter. Läs mer om effekten av dieten på multipel skleros.

Bo känslomässigt frisk. Uppgifter tyder på att stress kan utlösa en MS flare, och denna idé bekräftas anekdotiskt av många människor som lever med MS. Rick Sommers, en socialarbetare som specialiserat sig på att hjälpa människor med kroniska sjukdomar, fick diagnosen MS 1994. Att fastna i trafiken eller ha en tuff dag på jobbet är inte den typ av stress som utlöser nödraketer, säger han. Det är de mer långsiktiga faktorer, såsom ångest om den ekonomiska nedgången, som verkar för att träffa sina patienter hårdare än en vanlig människa, tillägger han. Sommers konstaterar att eftersom leva med MS och andra kroniska sjukdomar innebär att leva med ständig osäkerhet, hitta några stressreducerande tekniker, vara det akupunktur eller yoga eller musik, som hjälper dig att hantera på ett positivt sätt är en viktig del av Hälsofrågor.