Evb

Flytta genom artrit: en mans resa

För Bill Cummings, ledde ledvärk till en artrit diagnos och, inom några år, en gemensam ersättare för varje knä. Nu tror han att vara aktiv är nyckeln till långsiktig gemensamma hälsa.

Artrit körs i Bill Cummings "familj. Hans dotter, mor, systrar och bröder hade alla fått diagnosen artrit, men han var ändå överrumplas när han började märka artrit symptom i knäna under 2005. Snart var ledvärk vilket gör det allt svårare att få igenom en dag på sitt jobb på AT & T, där hans arbetsuppgifter krävs honom att klättra stegar, böja och knäböja på hård betong.

"Det var min fru som sa att jag skulle få det kontrollerat ut," Cummings, nu 60, minns. En ortoped skickade honom till en sjukgymnast, men eftersom månaderna gick, missade en terapeutisk övning rutin för att lindra hans ledvärk. "Läkaren gjorde en MRI och upptäckte en hel del av artros på knän och brustna meniscuses i varje knä," Cummings säger. "Han sade att med den mängd av artrit där, skulle jag ha varit i olidlig smärta, men på grund av mitt träningsprogram, gjorde det inte ont så mycket som det kunde ha."

Emellertid var hans artrit diagnos som en psykologisk trigger, och Cummings blev alltmer medveten om sin ledvärk. Läkaren gick in i varje knä och rensade ut dem kirurgiskt, men artros återvände följande år.

Att handskas med ledvärk

För tre år bodde Cummings med smärtan, tar två Celebrex (celecoxib) en dag och fortsätter att arbeta. Men år 2009 hade han fått nog och valde en bilateral knäledsplastik. "Jag var utan arbete i fyra månader, och när jag gick tillbaka, gav min läkare mig de begränsningar av ingen klättring stegar, ingen huk, ingen klättring, nej framåtböjd. Det var mitt jobb ", säger Cummings, som fattade beslutet att gå i pension tidigt. Dock har han fortsatt att pressa sig själv på gymmet, i allmänhet gör en timmes träning i vikt rum, följt av en timme på löpbandet och 90 minuters promenad i poolen.

Cummings säger att vissa artrit symptom kvar i en av axlarna, men att hans nya knän och alla andra skarvar må bra. Motion och en förändring av kosten, inklusive att ge upp söt läsk, har gett honom mer energi och hjälpte honom att släppa 50 pounds. Bäst av allt, säger han att han inte behöver mediciner längre.

Hur motion har gjort en skillnad

Cummings började ett träningsprogram för 10 år sedan, när han "luftballong" upp till 240 pounds, som han beskriver det. Han bestämde sig då att han var tvungen att göra en förändring och började gå varje dag till YMCA på 5 am som dörrarna öppnas, få i 45 minuter av träning innan du går till sitt jobb. Cummings säger att det är hans engagemang för att vara aktiv som håller hans leder arbetar idag. Han får sin motivation från en stödgrupp för män som tränar samtidigt och ge varandra en tuff tid om någon av dem någonsin hoppa en dag.

Detta engagemang är det som hjälpte honom att återhämta sig från sin knäled. Cummings konstaterar att han har träffat andra människor med ledproteser som inte fungerade tillräckligt efter operationen och har aldrig kunnat anpassa helt.

"Sluta inte röra", råder han. "De brukade säga att du kan skada dina leder genom att arbeta dem, men det är bevisat fel. Jag går genom mer att jag har jobbat knäna, desto bättre mår. "

Cummings känns bra nog efter hans stints på Y för att åka hem och gå sin hund, kliver smidigt på hans nya knän.

Hitta mer information om artrit medvetenheten om Everyday hälsa.