Evb

Fertila fönstret för att utforma en graviditet

Din "fertila fönstret" är din dag för ägglossning och fem dagar innan det. Eftersom ett mänskligt ägg vanligtvis lever för endast 12 till 24 timmar efter ägglossningen, är du sannolikt att bli gravid genom att ha samlag på dagen när du har ägglossning.

Traditionella medicinska riktlinjer för beräkning av ägglossning bygger på föreställningen att ägglossningen är 14 dagar innan nästa menstruation börjar, eller dag 15 i en 28-dagars cykel. Men dagen för ägglossningen kan variera mycket från kvinna till kvinna. Kvinnor med oregelbundna cykler har ett ännu större utbud av möjliga ägglossning dagar.

Du kan mest exakt förutsäga din 6-dagars fertila fönstret genom att övervaka ditt livmoderhalssekret, din basala kroppstemperatur, och din luteiniserande hormon (LH) förändringar.

  • Under de 5 till 6 dagar innan och dagen för ägglossning producerar livmoderhalsen ett slags slem som är stretchig, hal, tunn och klar. Detta är den typ av bördig slem som hjälper spermierna lätt resa in din fortplantningsorganen. Du kommer troligen att märka denna typ av slem vid användning av toalettpapper efter urinering. Om inte, ska du ta tag innanför slidan, så kontrollera konsistens och utseende av slem.
  • Ca 24 timmar innan du har ägglossning, din luteiniserande hormon (LH) stiger. Du kan bekräfta att ägglossningen närmar sig genom att testa din urin för högt LH med ett hem ägglossning prediktor kit. Observera dock, att när din LH stiger, har det mesta av din 6-dagars fertila passerat. Det är bäst att ha sex så fort som möjligt efter lärande att din LH-nivå är upp.
  • Strax innan ett ägg frigörs (ägglossning), minskar din basala kroppstemperatur (BBT) en aning. Det ökar sedan kraftigt 24 timmar efter ägglossningen. Efter 2 till 3 månader av noggrant mäta och registrera din BBT varje morgon innan du stiger upp ur sängen, kan du ha möjlighet att identifiera ett mönster som hjälper uppskattning när du har ägglossning.

Om du har menstruationer som är ovanligt långa (mer än 42 dagar) eller korta (mindre än 21 dagar), övervaka din livmoderhalssekret är din bästa insats för att identifiera din fertila. Ett ovariellt monitor LH testet kommer inte att fungera bra för dig.

Ha sex varje dag eller varannan dag under din fertila. Detta kan förbättra din chans att bli gravid.