Evb

En resurs guide till sluta-röka-program

Vad ska du leta efter i ett rökavvänjningsprogram? är ett personligt stödgrupp bättre för dina behov än en telefon eller online program?

Vissa rökare kan sluta röka på egen hand, ofta med hjälp av stop-röka hjälpmedel som nikotinplåster och hypnoterapi. Även om du väljer en gör-det-själv-metoden, kan ha ett stödsystem för att hjälpa dig genom de utmaningar avsevärt förbättra dina chanser att sparka vanan för gott.

Många människor tycker att det är bra att ha informella stödsystem för att förlita sig på under sina försök att sluta röka. Men medan vänner och familjemedlemmar kan ge stöd och uppmuntran, kan du också dra nytta att gå en av de många rökavvänjningsprogram som har skapats för att hjälpa rökare att sluta. Ett rökavvänjningsprogram kan hjälpa dig att utveckla en bättre förståelse för varför man röker och lära dig olika sätt att hantera nikotinabstinens och hur man kan motstå frestelsen att röka.

Typer av rökavvänjningsprogram

När du väljer ett program rökavvänjning, först fundera på vilken typ av situation som kommer att fungera bäst när det gäller ditt schema och plats. Också överväga vilken typ av miljö där du skulle känna sig mest bekväm. Till exempel, vissa program hjälper dig att sluta röka genom ansikte mot ansikte möten, andra använder telefon eller Internet. En telefon eller online stödprogram kan vara särskilt värdefullt för någon som har svårt att ordna transport eller barntillsyn för att delta i möten. Det kan också vara till stor hjälp för någon som reser ofta, arbetar långa timmar, eller arbetar i skift. Här är lite information som hjälper dig att välja:

  • Telefonsupport för att sluta röka. Denna typ av program är tillgänglig i hela landet. Du kan ringa det nationella nätverket av Quitlines tobaksavvänjning vid 1-800-QUITNOW för stöd och remisser. Vissa stöd linjer länka ringer med utbildade rådgivare rökavvänjning, medan andra är främst en remiss källa. Den europeiska Cancer Society erbjuder också remisser till rådgivning per telefon genom sitt Quitline programmet, ring 1-800-ACS-2345 för att hitta ett program telefon rådgivning i ditt område. Om du använder ett stöd rökavvänjning, får tillverkaren erbjuda gratis telefonsupport och rådgivning. Kontrollera bipacksedeln som medföljde produkten för mer information.
  • Online program för att sluta röka. Dessa kan innehålla information, övningar, en självhjälpsbok guide, anslagstavlor, online-expert rådgivning, och interaktiva funktioner som chatt-rum och ett användarforum. De interaktiva funktioner kan vara särskilt viktiga, eftersom de uppmuntrar ömsesidigt stöd och utbyte av erfarenheter. Community kan ge dig en virtuell stödsystem. Kolla in Vardag hälsa stop-röka center för att hitta diskussionsforum och bloggar om rökavvänjning.
  • Stödgrupper för att sluta röka. Dessa brukar leds av en utbildad rökavvänjning kurator. De flesta träffas fyra till sju gånger. Grupperna ger stöd och uppmuntran som hjälper dig att sluta röka och ändra din rökning beteenden. Du kan lära av varandras erfarenheter, samt från gruppledaren.
  • Nikotin Anonym (nica). Detta självhjälpsgrupp använder 12-steg-program som utvecklats av Anonyma Alkoholister (AA) för att hjälpa människor att sluta röka. Det är en återhämtning program för att erbjuda vårdande stöd och praktisk erfarenhet för människor att lära sig leva utan att använda nikotin. Mötena är öppna för alla med en önskan att sluta använda nikotin.

Vad du ska titta efter i en stödgrupp

Medan Nikotin Anonymous är en självhjälpsgrupp stödgrupp som leds av medlemmar, de flesta sluta-röka-program har formella ledare. Innan han började på en sådan grupp, be om ledarens utbildning och erfarenhet med rökavvänjningsprogram.

Ja, även om programmets framgång. Hur stödgrupp mäta framgång? Tappa inte modet, men om framgång verkar låg. Om programmet hjälper dig, då är det bra för dig, och det är vad som räknas.

Vissa program är gratis eller, som nikotin Anonymous, passera en korg för donationer för att hålla nere kostnaderna. Andra tar en avgift. Akta dig, men om du blir ombedd att betala en mycket hög avgift. Och vara försiktig med någon webbplats eller program som uppmuntrar dig att köpa en kommersiell produkt för att sluta röka. Var skeptisk till alla påståenden som lovar omedelbar succé.

Att hitta rätt program för dig

Din vårdgivare kanske kan rekommendera ett program rökavvänjning i ditt område. Många sjukhus och vårdinrättningar erbjuder program. Kontrollera med din arbetsgivare, för att se om det ger remisser eller om din arbetsgivare-g sjukförsäkring kommer att täcka kostnaderna för ett rökavvänjningsprogram. Andra informationskällor omfattar allmänna bibliotek, statliga och lokala myndigheter hälsa, mässor hälsa, den europeiska Cancer Society, och europeiska Lung Association.