Evb

Din partner är diagnostiserad med den autoimmuna sjukdomen multipel skleros. Vad händer nu?

Din partner är diagnostiserad med den autoimmuna sjukdomen multipel skleros. Vad händer nu?

Varje timme, någon i Europa har nyligen fått diagnosen multipel skleros, enligt National MS Society. Inledningsvis kan denna diagnos vara förödande - och inte bara för den person som lever med sjukdomen, men också för sina nära och kära.

Om din partner har fått diagnosen MS, kan nyheten kasta alla dina vanliga förväntningar ur balans och lämna framtidsplaner i limbo.

Att handskas med denna osäkerhet och förändring ofta leder till förnekelse, rädsla, sorg och längtan - de klassiska kännetecknen för sorg. Och dessa känslor kan återvända om och om igen under en livstid av att leva med MS. Och precis som den första MS-diagnos ofta resulterar i starka känslor, bland annat depression, förnekelse, och ångest, kan varje återfall utlösa även deras återkomst. I denna typ av situation, är det uppmuntrande att veta att det finns effektiva sätt att hantera de MS-relaterade förändringar som nu kommer förmodligen komma din väg.

Att lära sig att hantera känslor och förändra
"[Många] kommer att ha reaktiv depression", säger Dorothy Northrop, MSW, vice VD för forskning och klinisk verksamhet för National Multiple Sclerosis Society. Reaktiv depression är den sorg som du kanske känner som svar på den ursprungliga MS-diagnos och sedan igen vid olika tillfällen när du påminns om saker som aldrig får hända eftersom din make är att leva med MS.

Under de 22 år som gått sedan de fick beskedet, har Jonathon och Mimi Mosher gått igenom många förändringar i sina känslor om Mimis MS-diagnos. Vid första, de erkänna, de var så unga att de var i förnekelse om den långsiktiga allvar av att leva med MS. Och de kan också påminna om den djupa oro de tyckte om vad framtiden skulle föra. Ändå har de lärt sig att ett äktenskap kan överleva och även blomstra efter en MS-diagnos.

"Var realistisk och förstår att livet kommer att bli annorlunda och inte så som du [ha] förväntas det är. Oavsett vilken väg du går ner [som MS fortskrider], det är fortfarande genomförbart," råder Jonathon Mosher. "Det [kan även vara] några gömda skatter längs vägen."

De Moshers cite bli närmare som ett par, en långsammare takt i livet, och chansen att bli mer medkännande mot andra som bara ett fåtal av de "dolda skatter" de upptäcks efter Mimis MS-diagnos. Jonathan rekommenderar också att vårdgivare bygga in tid för daglig religiös eller andlig praxis samt främja en attityd av uppskattning för vad du har, istället för vad du inte gör.

Att lära sig att umgås med varandra
Berätta för andra om en MS-diagnos är också ofta ett problem mellan makar. Många människor klarar av att nå ut till stöd. Men vill vissa människor inte att dela sin diagnos kraftigt, vilket kan lämna sin make känsla fastnat mellan respekt för deras önskemål och söka det stöd de behöver för sig själva.

"I grunden ser vi på den person med MS som den med sjukdomen, så [nyheten om en diagnos] bör [delad] på ett sätt som den personen skulle vara bekväm med," Northrop rekommenderar. "Om de inte vill avslöja sin situation, som bör gås igenom, inte bara åsidosättas."

Som en make, kanske du känner att detta är din diagnos också. Om du vill prata med någon och din älskade inte, försök att kompromissa genom att identifiera en eller två personer som ni båda kan lita på med informationen. Präster och kuratorer toppa listan över personer Northrop rekommenderar pratar med vid denna tid.

Nå ut till kamrater som lever med MS

En färsk studie publicerad i Journal of Sex & äktenskapet terapi föreslår att äktenskaplig tillfredsställelse är större för par som lever med MS om de har ett starkt socialt nätverk. Att prata med kamrater i en liknande situation är ovärderlig, säger Northrop. Medan du söker stöd i ditt samhälle, kan du också hitta andra makar och hälsoinformation via online stödgrupper.

I slutändan är Northrop också en stark förespråkare för utbildning. Ju fler vårdgivare veta om multipel skleros, MS symtom och hur sjukdomen fortskrider, säger hon, desto bättre kommer de att kunna hantera det, och deras älskade, med medvetenhet, medkänsla, och mindre rädsla.