Evb

Diagnos enteropatisk artrit

Familj historia, en beskrivning av symptom, och olika medicinska tester används för att diagnostisera enteropatisk artrit.

Enteropatisk artrit beskriver ledinflammation som uppstår i samband med inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit. enteropatisk artrit diagnostiseras stor del baserad på symtom, men din läkare kan också beställa tester för att bekräfta diagnosen.

Enteropatisk artrit: en översikt

Uttrycket "enteropathy" beskriver någon störning relaterad till tarmen. Sambandet mellan tarmsjukdomar och ledinflammation är oklart, men forskarna spekulerar att inflammation i tarmen kan bidra. Slemhinnan i tarmen är en viktig barriär mot bakterier, men kronisk svullnad och inflammation kan låta bakterier att läcka in i blodomloppet. Dessa bakteriella organismer kan sedan lösa in lederna, vilket leder till symtom på artrit.

De flesta människor med enteropatisk artrit redan har fått diagnosen Crohns sjukdom eller ulcerös kolit när deras gemensamma symtom utvecklas, säger Kevin McKown, MD, docent i invärtes medicin i uppdelningen av reumatologi vid University of Wisconsin i Madison. I vissa fall, dock kan ledinflammation faktiskt vara den första indikationen på en underliggande inflammatorisk tarmsjukdom.

Enteropatisk artrit: diagnos

Diagnos enteropatisk artrit innebär normalt granska din kompletta medicinska och familjens historia med din läkare. Dessutom kommer läkaren ställa detaljerade frågor om dina symtom och kan också utföra speciella diagnostiska tester.

Till att börja din utvärdering, kommer din läkare att be dig om din hälsa. Hon kommer också att vilja veta om du har en familjehistoria av inflammatorisk tarmsjukdom, enteropatisk artrit, eller andra typer av artrit och reumatiska sjukdomar, inklusive ankyloserande spondylit.

Läkaren kommer att ställa specifika frågor om dina symtom. Det finns vissa symtom som är mer benägna att varna din läkare om möjligheten att enteropatisk artrit, noterar Dr McKown.

Klassiska enteropatisk artrit symptom inkluderar:

  • Ryggvärk eller stelhet. Enteropatisk artrit kan orsaka ryggvärk eller stelhet, speciellt på morgonen, men det obehag oftast blir bättre när du flyttar hela dagen. Sittande eller stående under långa perioder tenderar att förvärra ryggsmärta i enteropatisk artrit.
  • Svullna, röda, ledvärk. Dessa är de symptom som är mest benägna att ta dig till läkarmottagningen, säger McKown. "Det är lättare med handleder och vrister än med ryggont eftersom du kan se att de är inflammerade. Ledinflammation paralleller tarminflammation, "förklarar McKown. Den goda nyheten är att dina leder förmodligen kommer må bättre när din gut symtomen behandlas.

Enteropatisk artrit: diagnostiska tester

Tester som används för att bekräfta diagnosen enteropatisk diagnos inkluderar:

  • Pall tester. Om du har gastrointestinala symtom såsom buksmärta och diarré, men har ännu inte fått diagnosen en inflammatorisk tarmsjukdom tillstånd, kan din läkare kontrollera din avföring för blod och infektioner.
  • . Koloskopi För att få en bättre känsla för vad som händer i din mag-tarmkanalen, kan din läkare ordinera en koloskopi - ett särskilt prov där läkare använder en slang kopplad till en liten kamera för att undersöka din nedre tarmen.
  • Röntgenstrålar. Röntgenstrålar kan hjälpa din läkare att utvärdera hur allvarliga de underliggande ledskada. Röntgen kan också vara användbart för att avgöra om orsaken till din ryggvärk är inflammation i sakroiliakaleden (leden som ansluter ryggraden till bäckenet). Inflammation i sakroiliakaleden, kallas sacroiliitis, är särskilt suggestivt av enteropatisk artrit.
  • Synovialvätska aspiration. Om du har svullna, ledvärk, kan din läkare använda en liten nål för att ta ut ett prov av vätska för att utesluta andra orsaker till inflammation såsom gikt eller en infektion.

Enteropatisk artrit: be om en diagnos

För många människor med inflammatorisk tarmsjukdom, är det första steget till att få en enteropatisk artrit diagnos ber om en lämplig utvärdering. Om du har Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, arbetar du förmodligen med din primärvården läkare och en gastroenterolog för att hantera din sjukdom. "Vissa läkare som fokuserar mer på tarmen inte kommer att plocka upp på enteropatisk artrit," konstaterar McKown.

Om du upplever oförklarlig gemensamma eller ryggsmärta, råder McKown att du gör en poäng av att föra dessa symtom med din läkare uppmärksamhet. Sedan kan du börja den viktiga processen att få en diagnos och genomgår behandling.