Evb

Dating och fibromyalgi

Om du är orolig för att förklara fibromyalgi till en potentiell partner, kan dessa strategier hjälpa.

Dejta någon ny kan framkalla ångest även när allt du förväntar dig att prata om är dina hobbies och intressen. Men personer med fibromyalgi har också att överväga om de ska berätta en dag om deras tillstånd - och om de gör det, hur mycket information som de ska dela. Och eftersom trötthet, smärta och depression vanligt med fibromyalgi kan ha en dämpande effekt på libido och sexualitet, kan vissa fibro patienter bli ännu resistenta mot idén att starta en ny relation.

Experter säger att innan man beslutar att prata om din fibromyalgi med en ny partner, måste du förstå hur det kan påverka en spirande relation. Psykologen Philip J. Lanzisera, Ph.D., chef för psykologi Internship Program vid Henry Ford Health Sciences Center i Detroit, Michigan, säger, "När du är på en dag, kan din fibromyalgisymptom vara oroväckande dina tankar, eller ens dämpa din sprit, "men det betyder inte att det är dags att spilla bönorna.

Om du behöver avboka eller ändra planer på grund av din fibromyalgi, föreslår Dr Lanzisera att den första dagen eller två kanske inte är rätt tillfälle att prata om det. "Ge relationen tid att utveckla", säger han. "Att diskutera någon typ av hälsotillstånd, inklusive fibromyalgi, kan verka skrämmande eller obehagligt på den första eller andra dagen. Av den anledningen, vänta här diskussionen tills du har haft en chans att spendera lite tid tillsammans."

Välja dina ord

När du har nått den punkt där du är redo och känner dig bekväm om att diskutera din fibromyalgi, är en kort och enkel metod bäst. "Ge en översikt om fibromyalgi, som förklarar att det är en kronisk och hanterbart skick men att det inte botas," råder Dr Lanzisera, "och sedan kortfattat förklara dina symtom och [personlig erfarenhet] fibromyalgi." Du kan göra detta genom att peka på sådana grundläggande saker som hur fibromyalgi påverkar dig - citera vanligt symptom triggers och saker som ger lindring - och hur fibromyalgi kan ibland påverka ditt humör eller personlighet. "Dessa saker kommer att hjälpa [personen] vet vad du behöver och hur man bäst kan ge stöd, "säger Dr Lanzisera.

Det är också viktigt att nämna att fibromyalgi kan påverka din nya relation. "Tala om för din nya partner om det finns vissa aktiviteter som kan ibland vara svårt för dig att vara en del av," säger Dr Lanzisera, "men sedan ge exempel på alternativa datum aktiviteter du kan göra under tider när din fibromyalgi symptom blossar upp. "

Att hantera reaktioner

När driftning ämnet, är det lika viktigt att vara lyhörda för frågor om fibromyalgi som det är att vara öppen och ärlig om ditt tillstånd. Dr Lanzisera påminner personer med fibromyalgi att "ha ett öppet sinne. Din dag första reaktion kan tyckas sakna medkänsla bara för att han eller hon inte förstår fibromyalgi."

För att undvika ett missförstånd, eller eliminera stereotyper, be din partner första reaktioner och försöka utvärdera dem sakligt. Säger Dr Lanzisera, "En dag kan ställa frågor som verkar okänslig men i själva verket bygger på antingen en äkta oro eller en verklig brist på kunskap om fibromyalgi."

Dr Lanzisera föreslår sätta realistiska förväntningar när mäta en reaktion. "Det är rimligt att vill att din dag att vara stödjande," säger han, "men han eller hon kan behöva tid för att lära sig mer om ditt tillstånd."