Evb

Att hjälpa någon med lupus anpassa sig till fysiska begränsningar

Lär dig att hjälpa någon med lupus anpassa sig till nya fysiska begränsningar genom att göra sitt hem lättare att leva i.

Som diagnostiseras med en kronisk sjukdom som lupus kan vara förödande, både fysiskt och känslomässigt. Lupus kan vara särskilt utmanande att leva med eftersom dess symptom kommer och går i oförutsägbara mönster och kan variera i svårighetsgrad från mild till potentiellt dödlig. Människor med lupus kan också ha att övervinna fysiska hinder i sin omgivning, även hemma.

Vårdgivare kan hjälpa en nära anhörig med lupus genom att göra enkla justeringar i hemmet.

I vilken mån lupus begränsar ditt liv kommer att bero på varje individ, konstaterar Dawn E. Isherwood, RN, hälsaeducator för Lupus Foundation of Europe. "Vissa personer med lupus har inga begränsningar alls medan andra är rullstolsburen."

"Antalet fysiska begränsningar en person med lupus har varierar ganska lite, beroende på vilken typ av sjukdom", säger Robert W. Hoffman, DO, chef för avdelningen för reumatologi vid University of Miami Miller School of Medicine i Florida. "De flesta människor med lupus har ledvärk och kanske ledsvullnad som kan begränsa rörligheten." Även om den vanligaste symtomet av lupus är gemensamma ömhet, kan sjukdomen påverka någon del av kroppen. Andra vanliga symtom är artrit, feber, trötthet, hudutslag, njurproblem, och anemi, som alla kan störa dagliga aktiviteter.

Lupus: justera hemmiljö
Här är några sätt du kan justera din älskade en miljö för att begränsa obehag och öka säkerheten:

  • Badrummet. Vissa personer med lupus erfarenhet trötthet som är så överväldigande att de är oförmögna att slutföra grundläggande aktiviteter såsom bad, säger Isherwood. I så fall kommer en vårdgivare måste gå in och hjälpa patienten utföra dessa uppgifter. Dessutom kan personer med svullna, ledvärk behöver hjälp att komma på och utanför toaletten och in i och ut ur badkaret. För att göra dessa enklare, överväga att installera en upphöjd toalettsits och skyddsräcke i duschen.

  • Sunny rum. Lupus också kan orsaka känslighet för solljus, som kallas ljuskänslighet, hos vissa patienter. Och sol känslighet sig kan orsaka fysiska begränsningar. "Vissa personer med lupus har att begränsa sin exponering för solen eftersom det kan göra sina symtom, i synnerhet utslag eller njursjukdom, värre," säger Dr Hoffman. "De måste täcka upp huden med kläder, även sol-skyddskläder och använd solkräm med en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 när de är ute i solen." Om din älskade med lupus är extremt känslig för solen, kan det vara till hjälp att installera markiser över soliga fönster eller helt enkelt hålla mörkarna dras för att hålla solen ute.

  • Klimatkontroll. Annan vanlig svårighet personer med lupus kan stöta på är djup känslighet för kyla. "Omkring en fjärdedel av personer med lupus även har Raynauds fenomen (dåligt blodflöde till fingrar och tår)," konstaterar Hoffman. "De bör bära skyddande handbeklädnaden och behålla sin kärnverksamhet kroppstemperatur varm." Touching eller håller kalla saker kan vara fruktansvärt smärtsamt för någon med Raynauds och det kan orsaka sina fingrar för att bli stel, stel, och även blå. Uppmuntra din älskade med lupus att bära vantar eller grytlappar när du hanterar frysvaror och att använda isolerade dricksglas eller att placera en servett runt kalla drycker för att skydda fingrarna. När allt annat misslyckas, skruva upp värmen.

  • Organisation. "Många människor med lupus har också kognitiva problem, såsom förvirring, problem att koncentrera sig, svårt att förstå, och glömska," konstaterar Isherwood. "Detta kallas kognitiv dysfunktion, eller mer vanligt," lupus dimma. " Det är oförmågan att minnas information. Det kan vara svårt att slutföra en gång välbekanta arbetsuppgifter, komma ihåg namn, hålla möten, och ta mediciner. Om detta är fallet, måste vårdgivaren att kliva in och se till att personen tar hennes lupus mediciner på rätt sätt. Du kanske vill besöka en gång i veckan för att få de mediciner i en vecka medicinering nätet rutan och sedan kontrollera att vara säker på att hon tar det. "Upprätta logiska ställen att sätta saker och uppmuntra din älskade att alltid returnera dessa poster till sina rätta ställen, till exempel hänga bilnycklar på en krok placerad nära dörren. Också överväga att köpa din älskade ett gäng små anteckningsböcker och pennor och placera dem strategiskt runt huset så att man alltid är praktiskt när hon tänker på en idé eller fråga som hon vill minnas senare.

  • Hjälp med att få till möten. En viktig tjänst en vårdare för någon med lupus ofta ger gör det lättare att ta sig till läkarmottagningen. Det kan vara nödvändigt för vårdgivaren att gå till läkarbesök, både för att hjälpa lupuspatient dit på ett säkert och för att påminna henne om vad hon ville berätta för läkaren. Om körning och komma in och ut ur bilen utgör utmaningar för din älskade, prata med medlemmar av hennes lupus diabetesteam om hjälpmedel verktyg såsom speciella skor, käppar, vandrare, och enheter som kan göra körningen enklare med ledvärk.

"Leva med lupus kan vara mycket svårt, både känslomässigt och fysiskt," konstaterar Isherwood. Ibland, "det är inte så att en person med lupus inte vill göra saker, men hennes kropp bara inte kommer att låta henne." Trots detta, göra små förändringar runt huset kan gå en lång väg mot att hjälpa din älskade med lupus fortsätta att leva ett produktivt liv.