Evb

Är det en allergi eller en förkylning?

Ja, kan du berätta skillnaden mellan förkylningssymptom och symptom allergi. Det är den "kliar faktorn."

En förkylning kan vara olycklig. Halsont, täppt näsa och nysningar kan beröva dig vital sömn och din humor. Människor i Europa har cirka 1 miljard förkylningar varje år, och i själva verket, förkylningar är en ledande orsak till varför människor besöker läkare och missar skolan eller arbetet.

Men vad händer om din "kalla" symptomen faktiskt orsakas av en allergi? Hur kan du avgöra skillnaden?

"Klåda", säger Clifford W. Bassett, MD, klinisk instruktör i uppdelningen av infektionssjukdomar och immunologi vid New York University School of Medicine. "När du är förkyld, har du aldrig klåda i ögon, näsa och hals. En allergi alltid orsakar någon form av klåda, såsom en Scratchy näsa och hals och rinnande ögon."

Konsten att skilja förkylningar från allergier, förutom klåda, är att erkänna de olika mönster av symptom.

Förkylningssymptom

Förkylningar orsakas av en mängd olika virus, och de orsakar svårigheter att andas genom näsan från slem uppbyggd och svullnad i bihålorna vävnad. Du kan också nysa, hosta, och har ont i halsen och huvudvärk.

"Förkylningar komma plötsligt och kan pågå upp till 10 dagar," Dr Bassett säger. "En av 15 personer kommer att utveckla en infektion efter en förkylning, och dessa symptom skulle omfatta förlorad aptit, feber, frossa, och en förändring i färg av slem Ett annat enkelt sätt att avgöra om det är en förkylning eller allergi:. Om du re med en allergi medicinering och dina symptom svarar, är det troligt en allergi. "

Vanliga allergisymtom

Allergier kan vara längre än förkylningar - upp till flera veckor. Typiska symtom är:

  • Kliande ögon, öron eller hals
  • Nysningar
  • Ont i halsen
  • Rinnande eller täppt näsa
  • Hosta
  • Post-nasal drip

Medan det finns överlappning mellan kallt och allergiska symptom, signalerar klåda allmänhet en allergi snarare än en förkylning.

En allergi är kroppens reaktion på inhalerade luftburna partiklar som kallas allergener (kvalster, husdjur, mögel, svampar och pollen), Bassett anteckningar. "Om det finns ett mönster av petting katten eller hunden eller gå utanför när pollen räkna är hög och då du börjar med symptom, det är en allergi," säger han.

Andra skillnader mellan förkylningar och allergier

En ledtråd till huruvida du tenderar att ha allergier är din reaktion på kemikalier i miljön. Vissa människor som har allergier tycker att de är känsliga för vissa ämnen men är inte tekniskt allergisk mot dem.

"Människor som har allergier är väldigt lätt irriterad av icke-specifika triggers," Bassett säger. "Till exempel, kan de gå in i ett varuhus och få irritation från parfym diskar, eller de kan irriteras av överdriven förorening, rengöringskemikalier, och öppen spis rök."

Behandling för förkylningar och allergier är helt annorlunda. Så, om du fortfarande inte säker på vad fattas dig, se din läkare. Den goda nyheten är att förkylningar passera i en relativt kort tid och allergier kan behandlas framgångsrikt och kan även försvinna permanent.

Senast granskad: 29 januari 2009 | Uppdaterad: 29 januari 2009
Detta avsnitt skapas och produceras uteslutande av redaktionen på google.com. © 2009 google.com, alla rättigheter reserverade.

Återgå till säsongsmässiga allergier centrum