Evb

Amning efter graviditetsdiabetes gynnar både mor och barn

Amning efter graviditetsdiabetes kan sänka både moderns och barnets risk att bli överviktiga eller utveckla typ 2-diabetes.

Om du har graviditetsdiabetes och du funderar på att amma ditt barn, bör du veta om en ny studie som fann att kvinnor med en historia av graviditetsdiabetes skulle kunna minska sina barns risk att bli allvarligt överviktiga genom amning under åtminstone de tre första månaderna av liv.

Studien, som publiceras av Europeiska Diabetes Association, tittat på 324 barn till mödrar som haft graviditetsdiabetes och funnit att amning längre än tre månader kan minska barnfetma med så mycket som 50 procent. Detta är viktigt eftersom barn till mödrar med graviditetsdiabetes har en högre risk att utveckla typ 2-diabetes när de blir äldre, och övervikt är en av de viktigaste riskfaktorerna för typ 2-diabetes.

"Barn till mödrar med graviditetsdiabetes, särskilt om de var mycket stora bebisar, har ungefär en 50 procent chans att bli kraftigt överviktig vid 8 års ålder, "varnar Robert O. Atlas, MD, ordförande för avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Mercy Medical Center i Baltimore. "Vi rekommenderar starkt amning för våra patienter efter graviditetsdiabetes."

Fördelarna med amning efter graviditetsdiabetes

Amning rekommenderas som den bästa metoden för att mata alla barn för första levnadsåret eller längre. Det finns fördelar för dig och ditt barn även om du inte har graviditetsdiabetes, men vissa är ännu viktigare om du hade graviditetsdiabetes.

  • Alla kvinnor som ammar får minskad risk för äggstockscancer, vissa typer av bröstcancer, och typ 2-diabetes.
  • Amning för kvinnor som haft graviditetsdiabetes kan hjälpa till att sänka sitt blodsocker under perioden strax efter födseln.
  • Amning under längre tid än sex månader kan hjälpa dig att kontrollera din vikt.
  • Alla barn har en lägre risk att bli överviktiga om de ammas.
  • Barn till mödrar med graviditetsdiabetes har en högre risk för övervikt och utveckla diabetes senare i livet än andra barn, och du kan minska dessa risker genom att amma dem.

"Amning är ett underbart verktyg för att minska moderns vikt efter en graviditetsdiabetes graviditet och viktminskning är en av de bästa sätten att minska risken för graviditetsdiabetes under en framtida graviditet och minska risken för att utveckla typ 2-diabetes," råder Dr. Atlas.

Finns det risker att amma efter graviditetsdiabetes?

Amning efter graviditetsdiabetes är säker. Nittio procent av tiden graviditetsdiabetes försvinner efter graviditeten, men vissa kvinnor kan fortfarande ha svårt att reglera sitt blodsocker under flera veckor efter förlossningen. Amning förbättrar faktiskt glukostolerans efter förlossningen. Eftersom amning kan kräva att du tar in en extra 500 kalorier per dag, kommer det att vara viktigt att anpassa din kost så att din energi och blodsocker inte blir för låg.

"Amning orsakar kroppen att bränna extra kalorier Vi rekommenderar normalt att samma typ av kost som gavs under graviditetsdiabetes -. En som håller kolhydrater och proteiner jämnt fördelade över dagen -. Fortsättning Vi kan behöva lägga till extra mellanmål till hänga med energibehov ", säger Kelly O'Connor, en registrerad dietist och certifierad diabetes pedagog vid Mercy Medical Center.

Inte alla kvinnor kan amma. Men om du kan, ammar ditt barn har många hälsomässiga fördelar för både dig och ditt barn efter graviditetsdiabetes.