Evb

Allt om akupunktur

Akupunktur är en urgammal kinesisk metod som innebär att tränga in i huden med tunna nålar.

Den kinesiska utvecklat en metod för medicinsk behandling med hjälp av nålar för att balansera strömmar av energi i kroppen för tusentals år sedan. Denna form av alternativ medicin, som kallas akupunktur bygger på ett system med energi meridianer (rader) som förbinder vitala organ. Enligt traditionell kinesisk medicin, kan punkter längs dessa energibanor manipuleras för att rätta till obalansen, vilket är orsaken till många sjukdomssymptom.

Akupunktur som alternativ medicin: hur det fungerar

Mycket tunna, sterila metall nålar sätts in i huden på specifika punkter längs meridianerna att omdirigera eller balansera energi, enligt Lixing Lao, PhD, professor i allmänmedicin vid University of Maryland i Baltimore och tidigare co-ordförande i Samhälle för forskning om akupunktur.

För människor som i första hand använder västerländsk medicin, kan de tryckpunkter som deltar i akupunkturbehandling verka oberoende. Till exempel, en studie för att bedöma användningen av akupunktur för att behandla muntorrhet hos cancerpatienter fokuserade på tryckpunkter i öronen, hakan, pekfinger, underarm, och ben.

Dr Lao säger att det har skett stora tekniska förbättringar i akupunktur sedan den första stenen nålen höggs ungefär 4000 år sedan - dagens nålar orsakar liten eller ingen obehag i de flesta människor. Faktum är nära till 3,1 miljoner amerikanska vuxna använder akupunktur under ett visst år.

"Jag har haft så många nålar i mig!" Utbrister Marian Gold Brenner, en 66-årig bosatt i Baltimore, som började genomgår akupunktur för 20 år sedan för att behandla hennes migrän medan hon bodde i Frankrike.

Idag vill den tidigare dansare och yogainstruktör vecka akupunktur behandlingar för att hantera sin fibromyalgi, ett tillstånd som orsakar muskler och ligament smärta, liksom andra hälsoproblem som uppstår. "Det finns en liten missfärgning där nålar sätts in varje vecka, och jag kan trycka på dessa punkter för att hjälpa mig." Men, säger hon att nålarna inte ont eftersom de är insatt och inte gå in alltför djupt. Brenner säger hennes familjemedlemmar också har haft framgång med kortsiktiga akupunktur behandlingar för knä smärta och återhämtning från en bil vrak.

Akupunktur som alternativ medicin: vad är poängen?

Forskarna fortsätter att undersöka användningen av akupunktur för hälsan. Här är några av de senaste resultaten från studien:

  • Ökningar in vitro fertilisering (IVF) framgång. Användning av akupunktur förbättrar chanserna för lyckade IVF implantation. Lao säger akupunktur kan användas för att minska infertilitet hos kvinnor och män.
  • Lindrar smärta. En stor studie fastställt att akupunktur lindrar knäsmärta och förbättrar funktionen hos människor som har artros. Akupunktur används också som behandling för smärta i samband med fibromyalgi och kronisk låg rygg och nacksmärtor.
  • Kompletterar cancerbehandlingar. Akupunktur har visat sig hjälpa till att lindra många biverkningar av cancerbehandlingar, inklusive illamående och aptitlöshet. En nyligen genomförd studie av 19 patienter som behandlas för huvud-och halscancer fann att akupunktur lättad svår muntorrhet till följd av deras behandling.
  • Förbättrar upplevelser med kirurgi. Akupunktur före operation har visat sig minska risken för illamående och kräkningar från anestesi och kan minska mängden smärtstillande behövs efter operationen.

Akupunktur kan också användas för att lindra kronisk smärta och för att ta itu med kvinnors hälsoproblem, såsom värmevallningar under klimakteriet.

Akupunktur som alternativ medicin: att hitta en utövare

Som med alla medicinska eller kompletterande behandling, vill du hitta en kvalificerad akupunktur läkare. De flesta stater kräver en licens för att praktisera akupunktur, men kraven för licensiering kan variera. Om du letar efter en akupunktör med en medicinsk examen, kolla med den europeiska akademin för medicinska akupunktur.

Räkna dina behandlingar för att pågå i cirka 20 minuter, två gånger i veckan från början, varefter du kan gå till en gång i veckan sessioner eller varannan vecka för att upprätthålla återhämtningen. Säkerhet är alltid en oro - det finns en liten risk för hudskador eller infektioner om nålarna inte hanteras på rätt sätt. Se alltid till att din akupunktör använder nya, engångsbruk, sterila nålar.