Evb

10 frågor om hanteringen av gikt

Behandla gikt omfattar både medicinering och livsstilsförändringar. Att känna rätt frågor att ställa din läkare kan hjälpa dig att räkna ut den bästa behandlingen planen.

Gikt är en sjukdom som kan blossa utan förvarning. Fråga din läkare dessa 10 frågor kan hjälpa dig att bättre hantera sjukdomen.

 1. Varför har jag gikt?

  Gikt orsakas av avlagringar av skarpa, nål-liknande kristaller av urinsyra i lederna som skapar inflammation, rodnad och värme runt leden, tillsammans med extrem smärta. Urinsyra kommer från två huvudsakliga källor: internt från förstörelsen av gamla eller skadade celler i kroppen och externt från livsmedel, såsom rött kött och skaldjur, som innehåller mycket av ett ämne som kallas puriner.

  Ett antal faktorer kan öka dina chanser att få gikt, inklusive genetik, kön, ålder, vikt och medicinska tillstånd, inklusive högt blodtryck. Vissa läkemedel, såsom diuretika, kan också orsaka kroppar.

  Din läkare kan känna att någon kombination av dessa faktorer har satt dig vid hög risk, eller att din kost har bidragit till problemet.

 2. Vilka andra medicinska tillstånd är kopplade till gikt?

  Höga nivåer av urinsyra är kopplade till högt blodtryck, diabetes, höga kolesterolvärden, och fetma. Behandling av dessa tillstånd kan förbättras gikt.

 3. Hur länge räcker en gikt attack sista och hur ofta ska jag få en?

  En akut gikt attack kan pågå från tre till 10 dagar, med eller utan medicinering. Vissa människor har bara en attack under sin livstid, men utan behandling eller en drastisk förändring i din kost och riskfaktorer, kan attackerna så småningom ske flera gånger per år.

 4. Vilka är mina gikt medicinering alternativ?

  För en akut gikt attack, finns mediciner ges enbart för att minska smärta och inflammation, att de inte påverkar urinsyra nivåer. Alternativen inkluderar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), orala kortikosteroider och kolchicin, beroende på vad som tolereras bäst. Om endast en påvekas kan en kortikosteroid direkt injiceras i leden för att minska inflammation och smärta.

  Efter attacken avtar, kommer många (men inte alla) människor behöver fortsatt behandling för att hålla urinsyra i ett normalt intervall för att förhindra ytterligare attacker.

  "Guiden till att behandla någon," säger Chaim Putterman, MD, chef för reumatologi vid Albert Einstein College of Medicine, New York, "är antalet och svårighetsgraden av attackerna." Detta betyder att du kanske inte behöver långvarig medicinering om du 've hade bara en attack. Långtidsbehandling sänker antingen kroppens produktion av urinsyra eller snabbar upp dess utsöndring. Endera tillvägagångssätt kan jämna ut urinsyra koncentrationer i kroppen.

 5. Varför måste jag fortsätta att ta min medicin om min gikt är bättre?

  Det kan vara låglänta inflammation mellan attackerna, och kristall avlagringar kan öka i storlek och så småningom bli hårt och skada leden. De mediciner att förhindra detta. "Det är viktigt att veta att gikt är en sjukdom av urinsyra, så du behöver för att hålla låga nivåer genom att ta medicin varje dag," säger Dr Putterman.

 6. Finns det biverkningar till mina gikt mediciner?

  Läkemedel för både akut gikt attacker och långsiktig kontroll av urinsyra kontroll kan ha biverkningar. Mediciner som plötsligt förändras urinsyra kan faktiskt sätta på en gikt attack (eller göra en aktuell attack värre) medan urinsyra är fluktuerande. Av detta skäl har försök att sänka urinsyranivåer skjuts ofta upp tills den smärtsamma, akut attack har avtagit.

  NSAID kan orsaka magbesvär, och kortikosteroider, när den används på kort sikt för en gikt attack, kan orsaka sömnlöshet, magbesvär, och svårigheter att kontrollera blodsocker hos personen med diabetes. Colchicin (Colcrys), används främst för akuta attacker, tenderar att orsaka gastrointestinala biverkningar, särskilt diarré. På grund av möjliga biverkningar ska du registrera alla problem och arbeta med din läkare för att hitta den bästa medicinen regimen.

 7. Jag tog medicin för länge sedan och det gjorde ingenting - innebär detta när ingenting kommer att fungera för mig?

  "En del patienter kan ha tagit mediciner år sedan och hade biverkningar, så de behöver inte gå till sin läkare, eftersom de tror att de har något att erbjuda," Putterman säger. "Detta har ändrats eftersom det finns nya gikt mediciner."

 8. Vilka mediciner kan störa de jag måste ta för gikt?

  Tar allopurinol (Zyloprim), vilket minskar urinsyra, med vissa andra läkemedel är farligt, säger Putterman. Så du måste berätta för din läkare om allt du tar, inklusive kosttillskott och over-the-counter läkemedel.

  Vissa diuretika kan förvärra gikt och bör ersättas med ett annat läkemedel. Vissa mediciner som behövs efter en organtransplantation eller för cancerbehandling kan reagera negativt med gikt bestämmande terapi. Låg dos acetylsalicylsyra kan leda till urinsyra retention och hög urinsyra. Däremot kan höga doser acetylsalicylsyra sänka faktiskt urinsyra, men bör aldrig tas utan läkarens godkännande på grund av potentiella biverkningar.

 9. Hur ska jag ändra min kost?

  "De flesta av urinsyra vi genererar är endogen [från vår egen kropp] - det kommer inte från externa källor," förklarar Putterman. Detta innebär att en av de främsta orsakerna till gikt (och flare-ups) är övervikt, eftersom det finns fler celler att brytas ned. Viktminskning kommer att minska urinsyra nivåer.

  Att äta stora mängder av vissa livsmedel som innehåller höga halter av puriner, ämnen som bryts ned till urinsyra, kan öka risken för en gikt attack. De inkluderar kött som bacon, kalvkött, och inälvsmat (ofta i sås, köttbuljong, och köttbuljong) och skaldjur som kolja, öring, sill, och pilgrimsmusslor.

  Människor som konsumerar någorlunda höga nivåer av fettsnåla mejeriprodukter har visat sig ha ett lägre antal gikt attacker. Kaffekonsumtion, både koffeinhaltiga och koffeinfritt, verkar också minska risken för gikt attacker.

  Det finns många kosttillskott som hävdar att "bota" gikt, men "ingenting som är tillräcklig för att patienten med etablerade gikt har visat att helt utrota denna sjukdom," säger Putterman.

 10. Måste jag sluta dricka alkohol?

  Det finns ett känt samband mellan gikt attacker och alkohol, speciellt öl, vilket är högt i puriner som orsakar förhöjd urinsyra nivåer. Putterman är medveten om att eliminera alkohol helt kan vara svårt för vissa patienter och föreslår måtta. Det är bättre att sprida ut intaget under loppet av din vecka i stället dricka mycket på en viss kväll, ett scenario som är mer sannolikt att orsaka en giktattack.

  Det finns ett antal sätt att hålla kontroll gikt. Arbeta med din läkare för att få de svar du behöver och utforska alla dina alternativ för både livsstilsförändringar och mediciner.